Wijnroutes en bodega's

Wijnroutes en bodega's Costa BlancaAan de Costa Blanca worden diverse wijnen geproduceerd. Veelal de zoete dessertwijn, afkomstig van de Moscateldruif, maar tegenwoordig komen er ook rode en rosé wijnen vandaan.

 

 

 

Proef vooral de huiswijn in de diverse restaurants, bezoek daarna één van de vele bodegas en er gaat een wereld voor u open. De totale wijnbouw omvat een oppervlakte van bijna 35 ha op veelal kalkachtige grond. Door de hitte in de zomer worden de wijnstokken laag bij de grond gekweekt. Er zijn drie 'Denominación de Origen' gebieden: Alicante, Utiel-Requena en Valencia.

Bodega's en wijnroute Costa Blanka - WijnrankenWijnroute en bodega's Alicante

Alicante is het meest zuidelijk gelegen in de provincie Valencia en kan qua wijnbouwteelt opgedeeld worden in 2 gebieden. Het gebied ten Noorden van Benidorm ‘La Marina’ met zijn zoete Moscatelwijnen en rond de stad Alicante.

Achter de stad Alicante in de droge vallei van de Vinalopórivier groeit de Monastrelldruif. Door het warme en vochtige klimaat een zeer geschikte plaats voor deze robijnrode druif. De Monastrelldruif is oorspronkelijk een Catalaanse druivensoort (Mataro) en wordt lang gerijpt op eikenhouten vaten. Het alcoholpercentage is dan 12%!

Wijnroute Alicante - Routa del VinoRuta del Vino Alicante

Een dag de cultuur en historie van de wijn ontdekken is ook een mogelijkheid: volg de Ruta del Vino met Vinalopó (rood en rosé), Las Marinas (witte Moscatel) en El Comtat. Meer info: www.rutadelvinodealicante.es

Bodega's Denia (La Marina Alta)

Hier worden veelal de Moscateldruiven geteeld. Deze regio staat sinds de Romeinse tijd al bekend om de druiventeelt maar is nu echt een gebied in opkomst. Een zeer bekende wijn is bijvoorbeeld de ‘La Diva’ die op het huwelijk van de Spaanse kroonprins Philippe en Letitia gedronken werd bij het dessert.
Meer info: www.castadiva.es

Slechts op ca. 15 km afstand van Denia ligt de Jalón vallei tussen de bergketens Sierra Bernia en El Montgó. De coöperatie met ongeveer 20 wijnboeren uit Jalón (Xaló) produceert rode krachtige wijnen van de Garnacha druif, die zeer geschikt zijn om jong (joven) te drinken. Er is een wijnmuseum in Jalón maar ook is het mogelijk om diverse bodegas te bezoeken.

Bodega's Costa Blanca - Wijn proevenBodega's Valencia

Valencia heeft de grootste wijnhaven en de wijngaarden zijn onderverdeeld in drie gebieden. Valentino ten oosten van de stad, Clariano ten zuiden van de stad en Alto Turia ten noordoosten van Valentino. Ze zijn allemaal gelegen op hogere delen van de provincie. Een belangrijk exportproduct is ongegist druivensap wat in sommige landen gebruikt wordt om de kwaliteit van hun eigen druivenmost vóór de gisting te versterken. Midden in de stad Valencia zijn er nog diverse bodegas te vinden.

Bodega's Utiel-Requena

Tussen de Middellandse Zee en La Mancha gelegen vindt men het D.O. gebied van Utiel-Requena. De blauwe Bobal druif is een oude inheemse druif en naast de productie van rode wijn ook zeer geschikt voor rosé. Verder wordt de nationale druif van Spanje ‘Tempranillo’ hier verbouwd. Deze druiven rijpen vroeg en hier dankt hij dan ook zijn naam aan: ‘temprano’ betekent in het Spaans 'vroeg'.

Bodega's Costa Blanca - WijnvatenDe Ruta del Vino Utiel-Requena volgt een tiental gemeentes en diverse bodegas. Een bezoek zeker waard is Bodegas Utielanas in Utiel uit 1927: een heel moderne bodega waar de nieuwste innovaties voor het maken van wijn gebruikt worden. Meer info: www.bodegasutielanas.com

Wijnbouwgebied Levante

De provincies Valencia, Alicante en de autonome regio Murcia vallen onder de Levante oftewel Oost Spanje. De Levante is een uitgestrekt wijnbouwgebied langs de Spaanse Middellandse Zeekust, zuidelijk van Catalonië en in het achterland van Valencia. Yecla, Jumilla, Bullas en Almanso en het hierboven beschreven Utiel-Requena zijn hiervan de bekendste plaatsen en gebieden.

Yecla is een mooi wijnstadje met historische gebouwen en kerken. Tip: een bezoek aan de wijnkelders, het wijnmuseum of de diverse bodegas. Yecla is bekend om zijn lichte en fruitige rode wijn.

Verpakte druivenVerder is het nog leuk om het dorpje Hondon de las Nieves te bezoeken. Dit dorp is bekend om de ‘uva embolsada’ (verpakte druif). De Aledodruif wordt voornamelijk in de provincie Alicante geproduceerd en tijdens de groei worden de trossen afzonderlijk verpakt in een klein papieren zakje. Ze groeien op deze manier beschermd en gelijkvormig op en zijn bijna allemaal even groot.

Vakantie aanbieders

Costa Blanca vakantie - Jiba

 

Costa Blanca vakantie - Sunweb

 

Costa Blanca vakantie - Prijsvrij

 

Costa Blanca Vakantie - TUI Arke

 

Costa Blanca vakantie - ElizaWasHere

 

Vliegtickets Alicante - World Ticket Center