Villajoyosa

VillajoyosaVillajoyosa of La Vila Joiosa (zoals het genoemd wordt in Valencia) is de historische hoofdstad van het Marina Baja district. Het heeft iets speciaals waardoor je graag wilt terugkomen.

 

 

Villajoyosa Spanje

Villajoyosa ligt slechts ca. 20 km ten zuiden van Benidorm. Met zijn gekleurde vissershuizen in het oude centrum, die op elke ansichtkaart te vinden zijn, de rivier Amadoria die door de stad heen stroomt, kilometerslange zandstranden en de promenade richting haven.

Villajoyosa - Churros met chocoladeAls je het stadje binnenkomt ruik je het aroma van de chocolade. In de 18e eeuw begon men de cacaoplant te importeren vanuit Ecuador en Venezuela. Tegenwoordig is de (Valor)chocolade over heel de wereld te koop en heeft Valor in Spanje eigen winkels. De lokale specialiteit is churros met chocolade: zeer geschikt bij een kop warme chocolademelk.

De chocoladefabriek Valor mag dan de bekendste zijn maar er zijn ook nog andere chocoladefabrieken in Villajoyosa: Perez en Clavileño. Nog een lokale specialiteit is de drank Nardo die wordt gemaakt van koffie vermengt met absint.

Fiësta in Villajoyosa

Het feest ‘Desembarco de Villajoyosa’ is tot Internationaal Toeristisch Belang verklaard. Een indrukwekkend feest met een ‘gevecht tussen de Moren en Christenen’ wat begint tijdens het ochtendgloren met de landing van het Moorse leger op de stranden en de ‘correfoc’.

Villajoyosa - Feest, zeeslagDeze ‘vuurloop’ is afkomstig uit de Catalaanse folklore waarbij colles de diables (groepen ‘duivels’) met vuurwerk langs de toeschouwers rennen. 

Een life opvoering van de zeeslag met ‘gevechten’ die volgen en het einde waarbij de Arabische leiders met hun legers in zee worden gegooid. Dit alles begeleid onder muziek, parades en natuurlijk vuurwerk.

Villajoyosa - Gekleurde huisjesVillajoyosa bezienswaardigheden

De gekleurde huisjes in het oude gedeelte van de stad zijn gelegen aan de randen van het water. Vanaf deze ‘hangende huizen’ hadden de vissers vanuit hun huizen een goed en direct uitzicht op zee. Een bezoek aan dit stadsdeel voert de bezoeker letterlijk terug naar vroeger tijden vanwege de muren uit de 16e eeuw en het eigenaardig patroon van de smalle straatjes. Van hieruit kan men naar de lange stranden zoals la playa del Centro of la playa de El Parais. Aan la playa del Xarco is een uitkijktoren en aan la playa de Torres staat de Romeinse begrafenistoren San José.

Villajoyosa - KasteelHet kasteel van Villajoyosa is gedeeltelijk vernield in de Successieoorlog en de muren zijn onder Koning Felipe II herbouwd. Deze muren zijn over de Middeleeuwse ruïnes heen gebouwd en zijn nu nog zichtbaar evenals de torens Aguiló en Xarco. De torens die de stadswal ondersteunen hebben een solide basis voor de grote kanonnen uit die tijd.

In de 18e eeuw werden nieuwe bruggen gebouwd (d'En Gil en Torres) en het middeleeuwse karrenspoor van Alicante naar Denia werd veranderd in een echte weg. Tijdens deze bloeiende periode is ook de la Capilla de Santa Marta gebouwd (1736). Tijdens restauratiewerkzaamheden in 2011 werd een natuurstenen altaar uit de Romeinse stad Allon ontdekt.

Villajoyosa - Chocolade

Musea Villajoyosa

In het Museo Municipal de Arqueología y Etnología de Villajoyosa is er meer te ontdekken over de historie van La Vila. Het museum is in 2 secties verdeeld: zo zijn er interessante overblijfselen van de oude nederzetting te vinden maar ook de gedeeltes van de necropolis van Poble Nou.

Casa Museo La Barbera dels Aragonese is alleen op afspraak te bezichtigen en biedt een levendige terugblik in tijd: Los sueños de Cayetana.

Een bezoek aan één van de chocoladefabrieken is echt een excursie op zich. Elke fabriek is voor publiek geopend en bijvoorbeeld Clavileño of Valor hebben een museum en winkel.

Markt Villajoyosa

Op donderdag is er in Villajoyosa een grote markt.

Bezienswaardigheden rondom Villajoyosa

Vakantie aanbieders

Costa Blanca vakantie - Jiba

 

Costa Blanca vakantie - Sunweb

 

Costa Blanca vakantie - Prijsvrij

 

Costa Blanca Vakantie - TUI Arke

 

Costa Blanca vakantie - ElizaWasHere

 

Vliegtickets Alicante - World Ticket Center