Peñiscola

PeñiscolaPeníscola, Peñíscola of bij ons meer bekend als Peniscola, is een gemeente in de provincie Castellón aan de Costa del Azahar ten noorden van Valencia.

 

 

 

Het stadje wordt vaak vergeleken met Gibraltar vanwege zijn zeehaven, gebouwd op een rotsachtige landtong, die verbonden is met het de rest van het stadje op het vaste land.

Peñiscola - uitzichtPeñíscola

De naam komt van het Latijnse peninsular of peninsula (schiereiland) en drie pausen hebben, buiten Vaticaanstad,  hier hun zetel gehad. Een belangrijke paus is Papa Luna (Benedictus XIII). Maar Peñiscola heeft nog meer beschavingen gekend zoals de Romeinen, Arabieren en Grieken. 

Schiereiland

Peñiscola was vroeger een vesting en is gelegen op een rots. Bovenop deze rots (ca. 64 meter boven zeeniveau) bevindt zich een 14e-eeuws kasteel wat tussen 1294 en 1307 gebouwd is door de Tempelridders. Het is gebouwd op ruïnes van een Arabische citadel. Het schiereiland is met de vaste wal verbonden door een dam en mengt zijn historie en cultuur met mooie stranden.

Peñiscola - Castello de Papa LunaCastello de Papa Luna

Het kasteel bestaat uit grachten, een binnenplaats met waterput, een kerk, de kamers van de paus, zijn bisschoppen en priesters, de ridderzaal en het arsenaal, een bibliotheek en de Papal Basilica waar Paus Benedictus XIII begraven ligt. Hij maakte in 1411 van het kasteel een pauselijk paleis toen hij zich in Peñiscola vestigde.

De meeste ruimtes kunnen ook nu nog bezocht worden. In de tuinen is er een toevluchtsoord voor roofvogels.

Vanaf het kasteel heeft men uitzicht naar alle kanten. Door dit uitzicht werden ongewenste vreemdelingen en piraten al vroeg gespot. Verder heeft de kamer waar de paus vroeger verbleef een raam met uitzicht in de richting van Rome.

Peñiscola - straatjes

Het stadje Peñiscola

Het plaatsje is goed te bezoeken als men goed ter been is: kleine smalle straatjes die steil omhoog lopen, soms via trappen. De witte huisjes lijken tegen elkaar geplakt vanaf de zee tot het kasteel en zien er bijna allemaal hetzelfde uit. De smalle huizen hebben meestal drie of vier etages, een zonneterras op het dak en smalle balkons vol met bloempotten. 

In het oude centrum van Peñiscola zijn er onder andere kleine barretjes, antiekwinkels, kunstenaarstudio’s, winkels met aardewerk, restaurantjes en souvenirwinkels te vinden. De dikke vestingmuren rondom de stad bieden verschillende uitkijkpunten met schitterende panoramische uitzichten over zee. Een leuke plaats om even uit te rusten en van de omgeving te genieten is bijvoorbeeld Calle Mayor.

Peñiscola - El BufadorEl Bufador is de naam van de geiser in zee; een grot aan de landzijde waar het zeewater omhoog gespoten wordt. In 1960 is hier een gedeelte van de film  ‘El Cid’ opgenomen.

Verdere bezienswaardigheden zijn de barokke kerk Ermitorio Nuestro Señora de Ermitana en het Museu de la Mar. Het museum heeft enkele aquaria en is een goede plaats om meer over de geschiedenis van Peñiscola en de visvangst te weten te komen. 

Omgeving Peñiscola

  • Natuurreservaat Sierra de Irta: een natuurgebied met trekvogels en wild. Meer info: www.sierrairta.com
  • Ebro Delta: slechts op ca. 40 km van Peñiscola met prachtige natuur, rijstvelden en een flamingoreservaat. Meer info: www.deltadelebro.org
  • El Maestrazgo: bekend om zijn sinaasappelboomgaarden en leuke bergdorpjes. Meer info: www.maestrazgo.org

Stranden Peñiscola

Peñiscola heeft mooie stranden. De mooiste ligt in het Noorden, loopt geleidelijk af in zee en is ongeveer 5 kilometer lang. Het kalme water is zeer geschikt om in te zwemmen en er zijn vele sporten te beoefenen zoals zeilen, kanovaren en volleybal. Het strand heeft de Blauwe Vlag toegekend gekregen en er zijn strandwachten aanwezig. Er is een mooie boulevard met palmbomen. De zuidkust is rotsachtig met daartussen kleine baaien en stranden.

Peñiscola - havenVerse vis

En dan gaat de sirene... Deze kondigt de komst aan van de vissersvloot en meteen komt de haven tot leven. De vis wordt in kratten uitgeladen zodra de schepen zijn aangemeerd. De vis is al op zee gesorteerd en gezouten dus kan meteen de visafslag op. Maar het is ook mogelijk om de vis op het plaatselijke marktje te kopen: de vrouwen halen de emmertjes met verse vis rechtstreeks vanaf de boot. Dit gebeurt elke dag rond 17.00 uur en een uur later is het weer rustig alsof er niets gebeurd is.

Vakantie aanbieders

Costa Blanca vakantie - Jiba

 

Costa Blanca vakantie - Sunweb

 

Costa Blanca vakantie - Prijsvrij

 

Costa Blanca Vakantie - TUI Arke

 

Costa Blanca vakantie - ElizaWasHere

 

Vliegtickets Alicante - World Ticket Center