Morella

MorellaHet vestingstadje Morella is bekend door zijn stadsmuren, middeleeuws kasteel en fort, beide uit de 14e eeuw. Het is een Gotische stad en heeft de kwalificatie van Spaans Cultureel Erfgoed.

 

Morella ligt aan de Costa del Azahar. Deze Costa aan de Middellandse zee begint ongeveer 200 km onder Barcelona en eindigt iets ten noorden van Valencia. Het is een nog onbekend kustgebied en heeft mooie zandstranden. Deze streek staat bekend om zijn sinaasappel- en olijfbomenplantages. Costa del Azahar betekent letterlijk ‘oranjebloesemkust’. 

De weg naar Morella 

Om er te komen is al een avontuur op zich. Morella ligt in het binnenland van de Costa del Azahar, ongeveer 60 km vanaf Viñaros. Men volgt de  N232 richting het Maestrazgogebergte;  een bochtige steile weg en over een pas tot men aan de voet van een hoge rots komt: op de top (ca. 1000 meter) ligt het Middeleeuwse stadje Morella. Men moet buiten de muren parkeren want alleen bewoners hebben toegang met hun auto.

Historisch Morella

Morella is bekend door zijn stadsmuren, middeleeuws kasteel en fort, beide uit de 14e eeuw. Er zijn grotbeschilderingen gevonden die aantonen dat het stadje al sinds de prehistorie bewoond wordt: sommige tekeningen dateren van ca. 4500 voor Christus.

Morella arcadebogenEr zijn vaak veldslagen gevoerd (zoals door de bekende Spaanse nationale held El Cid) om Morella in handen te krijgen vanwege haar strategische ligging tussen de Ebro en de kustvlakte van Valencia. 

Morella is een buitengewoon voorbeeld van een Gotische stad en heeft de kwalificatie van Spaans Cultureel Erfgoed. Het is de hoofdstad en het administratieve centrum van de comarca (onderdeel van de provincie) Els Ports binnen de Spaanse autonome regio El Maestrat (Maestrazgo).

Morella stadsmuurMorella is een oud stadje met smalle straatjes en veel trappen, gelegen tussen een stadsmuur met zes poorten en 16 torens. Men komt de stadskern binnen via de hoofdpoort San Miguel met zijn achthoekige tweelingtorens uit de 15e eeuw.

Een wandeling door Morella is zeer de moeite waard:  De (vakwerk)huizen met interessante gevels en balkons die aan de onderkant voorzien zijn van siertegels. De hoofdstraat met zuilengang ‘Blasco de Alagón’ oftewel ‘la plaça’ is sinds de Middeleeuwen de marktplaats en is ‘versierd’ met diverse arcadebogen. De Joodse buurt met zijn smalle steegjes of Cuesta de Sant Joan: de trapsgewijze straten die door de stad heen van boven naar beneden lopen.

Morella bezienswaardigheden

Castell i Muralles de Morella. Het kasteel van Morella heeft vele beroemde bezoekers gekend zoals El Cid, Jaime I, La Mola, San Vicente Ferrer en Paus Benedictus XIII (Papa Luna). De ruïne van het kasteel is te bereiken via een lange klim via steile trappen en de kloostergang van de voormalige abdij ‘Convento de San Francisco’. Het kasteel diende in de Middeleeuwen als gevangenis. 

Morella militair fortHet voormalig militair fort is gebouwd door de Iberiërs en heeft vele veldslagen en oorlogen meegemaakt. Het ligt op de top van de rots vanwaar men een schitterend uitzicht heeft over de omgeving. Deze kale vlakte heet ‘El Maestrat’ en heeft het minste aantal inwoners van heel Spanje.

La Casa de Villa is gebouwd tussen 1360 en 1420 en heeft de Europa Nostra Award toegekend gekregen. Europa Nostra (Latijn voor ‘Ons Europa’) reikt deze jaarlijks uit aan uitzonderlijke restauratieprojecten. Vooral de gotische hallen (magistraat, justitie en beurshal) zijn zeer de moeite waard om te bezichtigen. La Casa de Villa dient tegenwoordig als stadhuis en tentoonstellingsruimte.

Morella torensConvento de San Francisco  is een abdij met een inrichting die typisch is voor alle Franciscaanse kloosters. Het heeft een kerk en de kloostergang met prachtige gotische bogen. In de kamer van De Profundis vinden we een bijzonder fresco: La Danza de la Muerte (de dans van de doden).

De Santa María la Mayor (Basilica Santa María) uit de 13e eeuw heeft verschillende bouwstijlen. Aan de buitenkant is er een beeldengalerij van de apostelen en de twee ingangen worden ‘versierd’ door maagden. Binnenin de kerk is er een overdaad van goud zoals achter het altaar en de gehele achterste koepel: overweldigend. Maar ook het orgel op 6 meter hoogte is indrukwekkend. Tip: probeer de verlichting eens….

Buiten de stadsmuren

De grotschilderingen van Morella la Vella zijn uitgeroepen tot Werelderfgoed. Hier vindt u een galerij met heel oude schilderingen die dateren uit de prehistorie.

Ook de moeite waard om te bekijken is het Aquaduct, gebouwd in 1318. 

Morella aquaductPelgrimstocht

Sinds 1673 vieren de inwoners van Morella ‘Sexenni’. Dit ter herinnering aan het feit dat de stad herstelde van de pest. De pest is een ziekte die van de 14e tot en met de 19e eeuw in Europa vaak voorkwam en heel veel slachtoffers maakte. Elke 6 jaren is er een bedevaart met de verplaatsing van de maagd naar haar heiligdom. Aan de randen van de snelweg staan veel kapels waar pelgrims gebeden en smeekbeden uitspreken tijdens hun 22 kilometer lange tocht.

Gastronomie

Wie Morella zegt denkt aan voedsel dat er al sinds de Middeleeuwen verbouwd en gegeten wordt. Simpele gerechten waarvan de recepten van grote invloed zijn geweest in de omgeving. Paté, stoof- of smoorschotels zoals de goulash- en ragoutgerechten die worden bereid met olijfolie, knoflook en lokale kruiden. Vlees afkomstig van de jacht maar ook slakken, konijn, varkens- en lamsvlees worden gebruikt. ‘Frito’ is erg populair: gebakken varkensvlees zoals karbonade, worst en lende dat in olie wordt ingeblikt. Maar vergeet vooral niet de olijven, champignons en truffels die er groeien!

Vakantie aanbieders

Costa Blanca vakantie - Jiba

 

Costa Blanca vakantie - Sunweb

 

Costa Blanca vakantie - Prijsvrij

 

Costa Blanca Vakantie - TUI Arke

 

Costa Blanca vakantie - ElizaWasHere

 

Vliegtickets Alicante - World Ticket Center