El Peñon de Ifach

El Peñon de Ivach, CalpeEl Peñon de Ifach, een ca. 332 meter hoog en een markant herkenningspunt aan de Middellandse Zee.

 

 

 

De naam stamt af van de vroegere benaming ‘Noordelijke (Ifach) Rots (Peñon)’ die werd gebruikt om deze van zijn broertje (rots van Gibraltar) in het Zuiden te kunnen onderscheiden.

Natuurpark

De officiële Spaanse naam voor het Natuurpark in Calpe is ‘Parque Natural del Peñón de Ifach’ en de Catalaanse (ook wel Valenciaans genoemd) naam is ‘Parc Natural del Penyal d'Ifac’. De Peñon de Ifach is een massieve kalkstenen rots, die uit de zee omhoog komt en met land verbonden wordt door resten van deze rots. Hij herbergt verschillende zeldzame planten, die enkel op deze plaats voorkomen. Ook zijn er meer dan 300 soorten dieren te vinden en het is een nest- en rustplaats voor verschillende vogels.Penon de Ifach - overzicht

Rondom de rots Peñon de Ifach

Achter de rots bevindt zich een lagune die van de zee is afgesloten door reepjes zandstrand. Het drassig land achter de lagune is alles wat er over is gebleven van het vroegere Marina Alta moeras. Het gebied (ca. 45 hectare) heeft in 1987 de status gekregen van Natuurpark. Aan de westkant bevindt zich een grot met een zoetwaterbron. Deze is echter alleen voor duikers toegankelijk.

Penon de Ifach - meer

Aan de voet van Peñon de Ifach ligt Calpe. In het bezoekerscentrum (Penyal d'Ifac Aula de Naturaleza) is meer informatie te verkrijgen en vlakbij dit centrum kan men via een pad naar de top wandelen (maar ook voor de bergklimmers zijn er diverse steile kliffen om op de top te komen). Let op: de bewegwijzering is in het Catalaans!

Calpe in de Romeinse tijd

Vlakbij zijn resten van een Iberisch dorp uit ca. de 4e eeuw voor Christus gevonden. Naast de boulevard van Calpe bevinden zich opgravingen uit de Romeinse tijd: de baden van de Koningin ‘Los Baños de la Reina’. Hoewel door de tijd aangetast door erosie zijn er nog steeds drainagetunnels en uit de rots gehakte grotten te zien. 

Het gezinsleven speelde zich af in de Domus (stadswoning). Via een smalle gang kwam men in een grote centrale ruimte, waar de andere vertrekken omheen lagen; het atrium. De mozaïeken in de patio tonen aan dat er veel marmer uit o.a. Egypte en Turkije gebruikt werd. Verder zijn er nog twee thermale complexen.

Penon de Ifach - Banos de la ReinaVolgens de legende zouden het de drainagetunnels zijn die de Moorse Koningin gebruikte om de kust te bereiken maar in werkelijkheid werden de baden gebruikt voor het drogen en zouten van vis. De zee en het zout vormden het belangrijkste levensonderhoud voor de vroegere inwoners. De belangrijkste producten waren ingemaakte vis en de sauzen garum en liquamen. Deze geliefde producten werden per boot naar Rome vervoerd. De Peñon de Ifach was voor hen een zeer goed uitzichtpunt en het zicht vanaf de top is dan ook schitterend.

Wandelmogelijkheden

Via een aangelegd (goed) wandelpad arriveert men bij een tunnel. In en na deze tunnel wordt het pad slechter door de gladde stenen en smalle kliffen dus zijn er hier en daar touwen aangebracht om het wandelen gemakkelijker te maken en vallen te voorkomen. Men passeert diverse Miradors (uitzichtpunten) en via de routeaanwijzingen arriveert u op de top met prachtige uitzichten over de omliggende dorpen en het landschap, soms wel tot Ibiza. Een groot aantal meeuwen leven en broeden op de punten van de Peñon de Ifach en in het broedseizoen zijn sommige delen van het wandelpad afgesloten.

Penon de Ifach - zoutvlakten met flamingo'sMen kan ook vanuit het centrum van Calpe richting het strand en om de Peñon de Ifach heen lopen. In tegenstelling tot langs het wandelpad zijn er hier verschillende restaurantjes en cafés maar ook hier is het uitzicht over de Middellandse Zee prachtig. Zeker de moeite van een bezoek waard zijn de zoutvlakten ‘Calpe Salinas’ die naast de rots gelegen zijn en waar u soms flamingo’s zult aantreffen.

Penon de Ifach - Stadsmuur CalpeStadsmuren

Toch bood de Peñon de Ifach als uitzichtpunt niet altijd genoeg bescherming en gingen de vroegere inwoners van Calpe gingen zich steeds verder landinwaarts vestigen. In de 15de eeuw werden de muren om het dorp gebouwd en de “Torreón de la Peça” is het enige stuk wat hiervan nog bewaard is. Calpe zelf is ook de moeite waard om een bezoek te brengen.

Vakantie aanbieders

Costa Blanca vakantie - Jiba

 

Costa Blanca vakantie - Sunweb

 

Costa Blanca vakantie - Prijsvrij

 

Costa Blanca Vakantie - TUI Arke

 

Costa Blanca vakantie - ElizaWasHere

 

Vliegtickets Alicante - World Ticket Center