Natuurpark L'Albufera

Natuurpark L'AlbuferaCa. 20 km ten zuiden van Valencia ligt een lagune: l’Albufera. Dit grote meer maakt deel uit van het Natuurpark ‘Parque Natural de l'Albufera de Valencia’.

 

 

 

Dit Natuurpark bestaat uit ongeveer 21 hectare planten, bomen en bloemen. Omdat het gescheiden is van de Middellandse zee door een lange duinenrij bestaat het meer uit zoet water. Het is voor de plaatselijke vissers een eldorado vanwege de paling.

Costa Blanca bezienswaardigheden - L'Albufera natuurschoon

Toerisme naar Albufera

Albufera kan vanaf Valencia rechtstreeks met een (toeristen)bus bereikt worden. Tegen een schappelijke prijs biedt de ‘Valencia Bus Turistic’ een 2 uur durende tocht met aansluitend een boottocht op het meer. Tijdens de tocht wordt er allerlei informatie gegeven over de omgeving. Meer info: www.valenciabusturistic.com

Maar men kan Albufera natuurlijk ook per auto of fiets verkennen.

De dorpjes in en rond het Natuurpark

  • El Palmar is min of meer omgeven door l’Albufera en was vroeger een vissersdorp met hutjes en rieten daken tot bijna op de grond. Tegenwoordig is het nog steeds een slaperig dorpje met de traditionele witte huizen en daken (barracas) maar heeft het meerdere restaurants. Vanaf hier vertrekken de excursies per boot.
  • Cullera is een leuk stadje aan zee met mooie stranden en een lange promade met veel restaurantjes.
  • El Saler heeft behalve een prachtig strand ook een golfbaan en is omgeven door prachtige natuur met een aantal campings. Ook in Saler zijn er verscheidene restaurants waar ze (vooral) paella serveren. Let op: de meeste restaurants zijn op ‘Spaanse tijden’ geopend: 14.00-16.00 uur.

L'Albufera - zoetwatermeerParque Natural de l'Albufera de Valencia

De lagune is een erg belangrijk moeras. Meer dan 100.000 vogels zijn hier te vinden. Trekvogels stoppen hier vaak vanwege het voedsel wat ze kunnen vinden in de rijstvelden. Het natuurpark is dan ook erg geliefd door vogelaars. Er zijn zelfs verrekijkers beschikbaar!

Het Albufera zoetwatermeer is een van de grootste in Spanje en ondiep. Via een kanaal (dat geopend en gesloten kan worden) kan overvloedig water naar de zee stromen. Men kan met een boot en gids over het meer varen.

Er zijn rond 250 soorten vogels te vinden, zoals zilverreigers, wilde eenden, witoogeenden en de smient (die in Nederland ook vaak voorkomt). Andere watervogels zijn de bonte strandloper, grutto, watersnip, pluvier en de tureluur.

Costa Blanca bezienswaardigheden - L'Albufera albuferencBuiten het vogels kijken zijn er nog meer recreatiemogelijkheden: fotografie (tip: bezoek de rijstvelden net nadat ze geïrrigeerd zijn), tochten met een gids door de duinen en stranden of een boottocht op het meer. De Albuferenc is de traditionele kleine houten zeilboot typisch uit dit gebied.

Vissen mag niet zomaar in de lagune. Van oudsher moet men in El Palmar geboren zijn als zoon van een visser, ouder dan 22 jaar en getrouwd zijn. De beschikbare visplaatsen worden elk jaar in juli verloot. Tegenwoordig mogen de dochters ook mee doen aan de loterij.

Albufera gastronomie

Costa Blanca bezienswaardigheden - Rijstvelden L'Albufera

Albufera is niet alleen een Natuurpark maar een gedeelte wordt ook gebruikt voor het verbouwen van rijst. De rijst voor de paella komt hier vandaan en wordt vervoerd door heel Spanje. De paella komt oorspronkelijk hier vandaan en is heel bekend onder de naam ‘Paella Valenciana’. De vele restaurants in bijvoorbeeld El Palmar hebben een grote keuze uit vis of diverse variëteiten van de Paella Valenciana: vegetarisch, kip of konijn in plaats van vis. El Saler staat er bekend om de beste paella’s te serveren. Na een boottochtje op het meer kan men de verse paling of de traditionele paella proberen. De ‘all i pebre’(paling met knoflook en paprikapoeder) is ook één van de specialiteiten in deze streek.

Vakantie aanbieders

Costa Blanca vakantie - Jiba

 

Costa Blanca vakantie - Sunweb

 

Costa Blanca vakantie - Prijsvrij

 

Costa Blanca Vakantie - TUI Arke

 

Costa Blanca vakantie - ElizaWasHere

 

Vliegtickets Alicante - World Ticket Center