Jávea

JáveaJávea (Xàbia ) ligt aan een grote baai, beschermd door twee in zee uitstekende rotsen: de Cabo de La Nao (Kaap van het Schip) met haar vuurtoren uit 1855 en de Cabo San Antonio.

 

 

Jávea beschikt over een gevarieerd kustgebied met in het Noorden de Montgó (ca. 753 m) en werd door een verzakking in de aardkost gevormd. Het stadje is gebouwd rondom de Iglesia de San Bartolomé, waar ook ooit een ommuurde Iberische nederzetting stond, gemaakt van de Tosca-zandsteen die je er nu nog in veel gebouwen terug ziet.

Jávea strandStrand Jávea

Jávea heeft meerdere stranden en strandjes, meestal met kiezel zoals rond de haven. Platja de l'Arenal/Playa del Arenal is echter een zandstrand wat geleidelijk aan in zee loopt en in de zomer heel gezellig met entertainers en mensen die zandsculpturen maken. Het wordt geflankeerd door een boulevard met vele winkels, bars en restaurants en s’avonds zijn er stalletjes met diverse ambachten.

Weer Jávea

De kustlijn kan in de winter erg onstuimig zijn maar het Montgó massief beschermt Jávea tegen de stormen uit het Noorden en zorgt er daarmee voor een uniek microklimaat. Dit klimaat is door de Wereld Gezondheids Organisatie WHO uitgeroepen tot één van de gezondste in de wereld.

Jávea bezienswaardigheden - Iglesia de LoretoJavéa bezienswaardigheden

De San Bartolomé kerk stamt uit de 12e eeuw, heeft zware schade opgelopen in de Spaanse Burgeroorlog en staat sinds 1931 op de Monumentenlijst. Restanten zijn terug te vinden in het museum aan de boulevard.

In het Soler Blasco museum wordt een kopie van de (sierraden)schat van Jávea bewaard. Het origineel bevindt zich in Madrid.

De Punta de l'Arenal achter het hotel ‘Parador Nacional’ was vroeger een belangrijke Romeinse neerzetting. Enorm belangrijk was de ‘salazonera’ techniek voor het zouten en drogen van vis. Ook werd hier ‘garum’ (vissaus) gemaakt, die verspreid werd over heel het Romeinse rijk.

Jávea bezienswaardigheden - WindmolensRiu-Rau is een voorbeeld hoe schuurtjes werden gebouwd om rozijnen te beschermen en bewaren tijdens het hoogtepunt van de handel in rozijnen. Het belangrijkste gewas was echter tarwe en daarmee ontstonden in de 17e en 18e eeuw de windmolens om tarwe tot meel te malen. Er zijn nog resten van deze ’molins de vent de la plana’ te zien, die uitkijken over de stranden en boulevards.

De historie van de haven Duanes del Mar gaat terug tot de 15e eeuw. In 1871 werd de eerte pier gebouwd en werd Jávea een belangrijke poort voor het exporteren van rozijnen. Pas in de 19e ging men zich meer op de visvangst toeleggen.

De kerk Mare de Déu de Loreto is in 1967 gebouwd om Jávea’s hart en ziel voor de visvaart te vertegenwoordigen. De kerk stelt een boot voor die door de golven breekt.

Jávea boulevardWinkelen

In het oude centrum bevindt zich de overdekte markt en een paar gezellige winkeltjes. Langs de boulevard en Playa del Arenal zijn diverse souvenirwinkels, bazaars, bars en restaurantjes.

Jávea’s marktdag is op donderdag en in de haven is er dagelijks een vismarkt. Verder is het op de plaats van het voormalige klooster Augustines Descaldes, ten Noorden van de kerk, dé aangewezen plek om verse groenten en fruit, vlees en verse vis te kopen. 20 kilometer verderop, richting Denia is er een groot shoppingcenter: La Marina.

Jávea restaurantsUitgaan en restaurantjes

In het oude gedeelte van Jávea zijn er veel mogelijkheden om uit te gaan; van de meer traditionele Spaanse bars tot moderne nachtclubs. Ook rond Playa del Arenal zijn diverse bars en restaurantjes met lokale of internationale gerechten.

De beste (vis)restaurants bevinden zich in de haven Duanes del Mar, sommigen zelfs aan zee. In de zomer openen de vele chiringuitos; eenvoudige houten bars en restaurantjes aan één van de vele stranden. De oorsprong van chiringuitos ligt in de jaren ’60 toen alles wat jong, kunstzinnig of artistiek (hippie) overdag lag te genieten van de Spaanse zon na een wild avondje stappen.

Sport

Er zijn vele hobby- en sportmogelijkheden in Jávea: fietsen, duiken, (dinghy) zeilen, vissen, paardrijden of fotografie. Aan de Playa del Arenal is een hardloop- en wandelparcours. Maar ook sporten als golf, dressuur (Hippisch Centrum), schermen, tafeltennis en volley- of basketball zijn mogelijk. 

Vakantie aanbieders

Costa Blanca vakantie - Jiba

 

Costa Blanca vakantie - Sunweb

 

Costa Blanca vakantie - Prijsvrij

 

Costa Blanca Vakantie - TUI Arke

 

Costa Blanca vakantie - ElizaWasHere

 

Vliegtickets Alicante - World Ticket Center