Denia

DeniaDenia heeft een 20 kilometerlange kustlijn met rotsachtige baaien, fijne zandstranden en een kasteel uit de tijd toen Denia nog de hoofdstad was van het Arabische Koninkrijk ‘Taifas’.

 

 

 

Denia is de hoofdstad van het district Marina Alta. Van oudsher een vissersdorp, gesticht door de Grieken, maar uitgegroeid tot een belangrijke haven met ferry’s naar Mallorca en Ibiza. Ook een grote jachthaven ontbreekt niet in deze stad.

Denia strandenStranden Denia

De drukke haven deelt de kustlijn van Denia in twee. De populairste en drukste stranden liggen in het Noorden. Deze zijn onder andere zeer geschikt om te windsurfen. Verder naar het Zuiden liggen de afgelegen baaitjes in rotsachtige inhammen met kristalhelder water: perfect om te duiken.

Weer Denia

Denia heeft een mediterraan klimaat met weinig neerslag in de winter en vrij aangename temperaturen. In de zomer ligt de temperatuur tussen de 24 en 32 graden.

Denia havenDenia bezienswaardigheden

Slenter door het oude centrum van Denia, dat vlak achter de haven ligt. In het kasteel (Castello) is het Palau del Governador (huis van de Markies) met het Archeologisch Museum gevestigd, waar de stadsgeschiedenis terug te vinden is. Het kasteel is oorspronkelijk gebouwd als een Moors fort en is later herbouwd op de Romaanse resten. Vanaf de top heeft men een panoramisch uitzicht over de omgeving, zelfs tot Ibiza en verder.

Wat is er te doen in Denia?

In het Etnologisch Museum is nog veel meer terug te vinden over de rijke historie en cultuur van Denia zoals over het leven van de handelaren in rozijnen. Aan het einde van dit tijdperk ontstond een industrie voor het maken speelgoed, vooral van hout. Het speelgoedmuseum is dan ook een bezoek waard.

De ferry naar Ibiza en de andere eilanden van de Balearen vertrekt dagelijks vanaf Denia maar men kan ook met de Limón Express door de bergen naar andere kustplaatsjes en Alicante.

Het natuurpark El Montgó biedt meer dan 600 soorten planten, archeologische vondsten, diverse grotten en een prachtig uitzicht vanaf de top (753 m.)

Denia Calle de MarquesWinkelen Denia

Vanaf het centrum zijn er gezellige winkelstraten richting haven met kleine boetiekjes vol dames- en herenmode, lederwaren en juweliers. De Calle de Marques de Campo is de belangrijkste winkelstraat. Er zijn grote supermarkten en op maandag er is een grote markt.

Uitgaan en restaurantjes

Veel bars en restaurantjes zijn te vinden aan de promenade in de jachthaven. In het centrum zijn er ook verschillende tapas-bars terug te vinden bijvoorbeeld onder de platanen aan de hoofdstraat.

Denia restaurantsIn en rond Denia wordt gebruikt maakt van verse producten van het land of de zee zoals de rode garnaal, schaal- of schelpdieren. Een ander lokaal gerecht is arroz a banda, een rijstgerecht met visbouillon, inktvis en tomatensaus. De plaatselijke dessertwijn heet mistela en is gemaakt van zoete Moscatel-druiven.

Sport

De uitgebreide haven, jachthaven en Nautische club heeft meer dan 1500 ligplaatsen. Denia heeft vele zeil- en windsurfscholen en watersportfaciliteiten zoals cruisen, duiken of snorkelen.

Er is zijn diverse golfbanen in de omgeving (18-holes) en een sportcentrum met oa atletiek, tennis, zwemmen, basketball of voetbal. Dichtbij is het Natuurpark Montgó wat zeer geschikt is voor wandelaars. 

Vakantie aanbieders

Costa Blanca vakantie - Jiba

 

Costa Blanca vakantie - Sunweb

 

Costa Blanca vakantie - Prijsvrij

 

Costa Blanca Vakantie - TUI Arke

 

Costa Blanca vakantie - ElizaWasHere

 

Vliegtickets Alicante - World Ticket Center