Altea

Altea, Costa BlancaDe naam Altea komt van het Moorse 'Althaya en betekent ‘gezondheid voor iedereen’. Altea is gebouwd op een heuvel aan een lange baai met een moderne jachthaven.

 

 

In september zijn er de bekende feesten van de Christiani en de Mora, ter herinnering van de strijd van de Christenen tegen de Moren, die Spanje veroverd hadden en er eeuwenlang de baas waren.

Weer Altea

Vanwege een microklimaat is het in Altea warmer dan het Noorden van de Costa Blanca. Dit maakt het gebied aantrekkelijk voor overwinteraars echter door de wind vanuit de heuvels en de Sierra de Bernia kan het soms fris worden. Zomers stijgen de temperaturen tot 40 °C.

altea-strandStrand Altea

Altea heeft ongeveer 5 km strand met ‘Cap Negret’ in het Noorden, ‘La Roda’ en ‘Cap Blanc’ in het Zuiden. Rond de jachthaven bevinden zich de stranden van ‘Pueblo Macarat’. Niet de overbevolkte gebieden zoals Benidorm of Alicante maar stranden met prachtig uitzicht en mooie nissen met zand- en kiezelstrand.

Altea haventje MascaratAltea bezienswaardigheden

De stad is gesticht door de Iberianen en Romeinen. In 1244 is Altea heroverd: bewonder dit charmante oud stadje met geplaveide en nauwe straten. Beroemd om haar kerk ‘Nuestra Senora del Consuelo or Virgen de Consuelo’ met haar blauwe koepels en witte tegels van keramiek.

De toren van de kerk behoort tot het Culturele Erfgoed van Spanje. Kijkend naar de torenklokken zult u ontdekken dat één klok kapot is. Deze is vernietigd in de Spaanse burgeroorlog en achtergelaten als een symbool voor het geweld, dat een conflict kan veroorzaken.

Enkele kilometers vanaf Altea ligt het berggebied ‘Sierra de Bernia’ met hoogtes tot wel 1130 meter. Vanaf dit gebied heeft u een mooi uitzicht over Altea en de kustlijn.

Trein Altea Benidorm

Tram Metropolitano

Met de TRAM Metropolitano de Alicante (voorheen Trenet de la Marina of FGV) kunt u rechtstreeks van en naar Benidorm, Alicante of Denia.

Winkelen Altea

Geniet van een wandeling door de oude ommuurde stad met smeedijzeren balkons vol met bloemen en haar ambachtelijke en souvenirwinkels.

The N332 splijt Altea in twee: aan de ene kant het strand, de lange promenade en de jachthaven met diverse restaurants en barretjes. Aan de andere kant van de weg vindt u de oude en nieuwe stad. Hier zijn de straten gevuld met kleine winkeltjes vol met lokale ambachten, galerijen, schilderijen, kunst en cadeaus. Op dinsdagmorgen is het in Altea markt.

Altea - Sierra de BerniaUitgaan en restaurantjes

Altea is het meest artistieke stadje aan de Costa Blanca. Hier doen veel beeldhouwers, zangers, schrijvers en dichters en (inter)nationale schilders hun inspiratie op; sommigen hebben zelfs hun “Taller” (werkplaats) hier.

De indrukwekkende kerk kijkt uit over de witgewassen stad en het drukke plein met allerlei restaurantjes, café’s en musici. In de nauwe straten vindt u veel (top klasse) restaurants.

Altea kent veel feesten zoals het Driekoningenfeest (januari), feesten op het strand ter ere van Santa Trinidad (juni), Virgin del Carmen, patroonheilige van de grote kerk (juli), het feest van de Moren en de Christenen in februari en september en een gigantisch vuurwerk (augustus).

Altea - Jardin de los sentidosIn het thee- ontvangsthuis ‘Jardin de los Sentidos’ kunt u in een tropische tuin genieten van eigen gebakken taarten, kruidenthee of een biologisch geheel verantwoord kopje koffie. Overal zijn meditatieve plekjes met hoogteverschillen en bamboebruggetjes. Deze overspannen de waterpartijen met bijzondere vogels en kikkers. Een prachtige oosterse tuin, die gelegen is aan de N332 richting Calpe.

Altea - Golf don Cayo

Sport

Er zijn diverse golfbanen zoals Golf Club Don Cayo Altea (9 holes), Altea Golf Course en vele banen rondom de stad.

Wandelen en hiken kan in ‘La Sierra Helada’ het grootste (5.600 ha.) en meest bijzondere natuurpark van de Costa Blanca. Er zijn unieke planten en struiken, bijzondere zeedieren en een grote diversiteit aan bloeiende en bijzondere zeeplanten.

Geologen treffen er honderdduizend jaar oude fossiele duinen op de hellingen van deze bergketen, die deel uit maakt van de zgn. Benidorm syncline, een ongeveer 100 miljoen jaar oude kalksteenformatie uit het Krijt.

Er is verder een ruim aanbod aan mogelijkheden zoals paardrijden, diverse watersporten, paintball of basketball. De meeste sporten kunnen door het aangename klimaat gedurende het hele jaar buiten worden uitgevoerd.

Vakantie aanbieders

Costa Blanca vakantie - Jiba

 

Costa Blanca vakantie - Sunweb

 

Costa Blanca vakantie - Prijsvrij

 

Costa Blanca Vakantie - TUI Arke

 

Costa Blanca vakantie - ElizaWasHere

 

Vliegtickets Alicante - World Ticket Center